Vedfyring

Vi er inne i en periode med dyr strøm, og nå i januar har vi faktisk hatt den høyeste strømprisen på flere år. 60% av strømbehovet blir brukt på oppvarming, og det er med andre ord mye å hente på å bruke andre energikilder. Her hjemme i leiligheten vår digger vi å bruke vedovnen. Den er rundt ti år gammel, og dermed relativt rentbrennende og har grei utnyttelsesgrad. Så sant veden ikke er transportert langveisfra, er dette en veldig miljøvennlig og så godt som CO2-nøytral oppvarmingskilde! Vi har familie som har tilgang til skog, og dermed er vi så heldige at vi får veden gratis. I Norge har vi lange tradisjoner for vedfyring på grunn av mye skog, og mange driver gjerne litt med vedhogst på hytta (som forøvrig er ganske så god trening). Veden gir deg altså varme, samtidig som du sparer penger, får mosjon og er miljøvennlig – genialt?

Det er i midler tid et relativt komplisert regnestykke å regne kilowattimeprisen til ved. Skal du regne på det må du ta hensyn til prisen per vedsekk, utnyttelsesgraden på ovnen, brennverdien på veden, og hvor tørr veden din er. Det viser seg at du skal kjøpe ganske billig ved, ofte da i store kvanta, for at det skal bli rimeligere enn strøm som oppvarmingskilde. Samtidig er ikke vedfyringen en like fleksibel varmekilde sammenlignet med for eksempel varmepumpe, som gjerne kan styres fra mobilen og aktiveres til faste tider på døgnet etter når du er hjemme.

Jeg er likevel ikke i tvil på hva som er mitt favorittsparetips på vinterstid – Har du vedovn, tilgang til skog, motorsag og øks, og noe lagringsplass hjemme, er det ingen tvil om at det er mye å spare på redusert strømregning når minusgradene slår inn for fullt. Som en hyggelig bonus har du i tillegg har du mange kvelder i godstolen foran en knitrende ovn i vente. Spør du meg, er det ingen varmepumpe eller panelovn som kan gi noe i nærheten av den gode, lune varmen en vedovn gir!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *