Gjeldsregisteret er tilgjengelig!

Det har lenge vært et ønske fra flere forbrukerøkonomer at et felles gjeldsregister blir innført i Norge – og nå er det på plass! (for ordens skyld – dette er ikke et sponset innlegg!). Dette gjør at man nå får en oversikt over det aller meste av usikret gjeld man har. Bankene er forpliktet til å sjekke registeret før de kan låne ut penger til folk, og de har dessuten ikke lov til å gi deg lån dersom du fra før av sitter med for mye gjeld. Problemet med at det ikke har vært et slikt gjeldsregister tidligere, er at bankene ikke har hatt oversikt over hvor mye folk har hatt i usikret gjeld, slik at for man i enkelte tilfeller har kunnet skaffe seg flere hundre tusen, for å ikke si millioner kroner i forbruksgjeld – på èn dag!

Meningen med dette er selvsagt å gjøre det vanskeligere å pådra seg gjeld som de ikke klarer å håndtere, men det har dessuten en ekstra konsekvens for de av oss som sitter med ett eller flere kredittkort. Summen av kredittgrensene på alle kortene blir nemlig sett på som gjeld, selv om du ikke benytter all kreditt og du til og med er flink å betaler inn kreditten du har brukt hver måned!

La meg ta meg selv som eksempel: Jeg sjekket meg selv og fruen i registeret. Jeg har et kredittkort med grense på 50 000 kroner, fruen har to stykker med grense på 15 000 kroner hver, hvor det ene ligger i skuffen og aldri blir brukt. Vi er begge veldig bevisste på å betale inn kreditten vi har brukt hver måned. Dersom vi skulle for eksempel søke om at nytt boliglån, vil banken se at vi har 80 000 kroner i usikret gjeld, selv om dette i praksis ikke er noen gjeld, da vi betaler tilbake skyldig beløp hver måned. Konsekvensen av dette blir likevel at banken vil gi oss 80 000 kroner mindre i lån, fordi dette tilsynelatende er gjeld vi har!

Man bør derfor være obs på å sjekke om man står oppført med kredittkort man aldri bruker, eller eventuelt be om redusert kredittgrense dersom denne er høyere enn hva man trenger. En del banker er meget flinke med å prakke på folk kredittkort, nemlig fordi dette gir dem gode inntekter på folk som ikke betaler tilbake i tide. Jeg husker selv den gangen for mange år siden jeg ringte min lokale sparebank for å opprette BSU. Kundebehandleren ville prakke på meg et kredittkort i samme slengen, og argumenterte med at jeg «bare kunne legge det i skuffen» hvis jeg ikke ville bruke det. Det hadde ikke så stor betydning den gang da, men med gjeldsregisteret kan slike kort med ditt navn på som ligger å slenger her og der, i ytterste konsekvens medføre at du får mindre boliglån enn hva du egentlig kan få. Det er derfor verdt å ta en kikk i registeret, klippe kortene du ikke trenger i to, og melde fra til banken og be de slette det aktuelle kortet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *