I gode og onde dager

Du kjenner sikkert til følelsen. Du logger inn på siden til nettmegleren din, og konstaterer med et smil om munnen at tallene er grønne og at pilene peker oppover. Selv om gevinsten ikke nødvendigvis skal bli realisert med det første, er det like fullt en gevinst, og godfølelsen brer seg i kroppen når man ser at investeringene man har gjort, går den veien man håper på. Med urolige tider og fremtidsutsikter i markedet, er det ekstra deilig å få en god dag på børsen. Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,01% i dag, og det å se at investeringene stiger i verdi, gir både selvtillit og tiltro til at det å sette pengene i aksjer er en fornuftig ting å gjøre. Det er på slike dager det er lett å tenke «hvorfor setter jeg ikke mer i fond»?

Paradoksalt nok, er det på slike dager aksjene dyrest, og du får rett og slett mindre fondsandeler for pengene. Du hadde aldri løpt inn på XXL og kjøpt en terrengsykkel hvis det hadde blitt annonsert at du måtte betale fullpris for den? I praksis er det nemlig det du gjør hvis du kjøper en aksje hvor kursen har steget i lang tid. Du hopper rett og slett på toget for sent.

Det har til alle tider vist seg å være svært vanskelig, om ikke umulig, å time markedet. Det har derimot vist seg at det i det lange løp er jevnlige kjøp av fondsandeler som lønner seg, uavhengig av magefølelser, ekspertuttalelser eller annen støy. Man vil på den måten kjøpe både på topper og bunner, men over lang tid vil dette statistisk sett gi den høyeste avkastningen. Det kan høres enkelt ut, men det krever faktisk at man har gjort et valg på forhånd som man må stå for på dager hvor kursen går opp i skyene, eller rett i bånn – man må rett og slett investere i både gode og onde dager.

God helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *