100 000 i fond før nyttår?

Det nærmer seg slutten av 2019, og jeg tjuvstarter oppsummeringen av fondssparingsåret, selv om vi enda har noen uker igjen. Jeg har ikke satt meg noe konkret beløp som mål for dette året, men det kan virke som 100 000 kroner kan bli et passende. Frem til nå har jeg spart tilsammen 94 579 kroner i fond i år. Det er som sagt ennå en liten stund til vi skriver 2020, og med halv skatt på lønnslippen i desember skal dette være godt innenfor rekkevidde. Under kan du se hvordan spart sum per måned i fond er fordelt:

Dette året har vi kjøpt ny bolig, og dette har naturlig nok gjort sitt utslag på de økonomiske prioriteringene. For å unngå alt for høy belåningsgrad på boligen, har vi satt litt ekstra fokus på å jobbe litt med å få ned denne. I tillegg kommer det en del ekstra kostnader med ting og tang som trengs til en større bolig og alt dette gjorde særlig utslag på fondssparingen de første månedene i året. Det siste halve året har vi derimot valgt å sette litt mer inn i fond. Som det fremgår av oversikten, har jeg også et symbolsk månedlig innskudd i IPS på 500 kroner.

Med ett unntak (DnB Teknologi) har jeg satt hele beløpet inn i globale indeksfond, som har gjort det meget bra dette året. KLP AksjeGlobal Indeks V, som jeg har satt mesteparten av midlene i, har så langt i år steget 30,2%! Til å være et indeksfond er dette kunstig høyt, og langt, langt over hva som er forventet. En fantastisk gevinst for oss som liker billige indeksfond, men samtidig en usunn utvikling som på ett eller annet tidspunkt kommer snu i en resesjon eller det som enda verre er. Midlene på aksjesparekontoen er uansett tiltenkt en lang horisont på 30 år, og jeg lar meg ikke påvirke av midlertidige bølgedaler i markedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *