Utsikter for spareåret 2020

Røyken fra nyttårsrakettene har for lengst lagt seg, og vi er i gang med et nytt år. Jeg startet året med å fylle opp den obligatoriske BSU-kontoen, kjøpte noen langsiktige utbytteaksjer og slang inn et par tusenlapper i crowdfunding hos Monner.

På grunn av noen valg vi har gjort for året, regner vi ikke med å opprettholde samme sparerate som vi hadde i fjor. Det er tre grunner til det:

  • Fruen i huset tar noen måneder ulønnet mammaperm for å få litt mer tid med minstemann. Permisjonen er planlagt i en god stund, og vi har lagt av penger tilsvarende hva hun ville fått utbetalt i lønn. Selv om vi har midlene på konto, regner vi med at forbruket skjerpes noe på grunn av dette. Av erfaring er det vondere å ta penger til forbruk fra en sparekonto enn fra en lønnskonto, så kanskje vi kan se på dette som et eksperiment for å se om det er mulig å kutte mer på forbruket?
  • I løpet av året er det nye huset vårt ferdigstilt, og med dette kommer boliglånsutgiftene til å nesten dobles. Dette vil naturlig nok føre til mer penger til banken og mindre penger til sparing.
  • Som en småbarnsfamilie med mange jern i ilden, har vi måttet krype til korset og gått til innkjøp av alle superspareres største skrekk – nemlig bil! For å få tidskabalen til å gå opp har vi kommet frem til at bilen vår vil gjøre en god del ting enklere og raskere, ikke minst når vi flytter et stykke ut av byen. Til vårt forsvar kommer driftsutgiftene til å bli relativt lave, og bilen kommer ikke til å bli brukt daglig. Vi har heller ingen gjeld på den.

Enhver FIRE-entusiast vil nok rive seg i håret av alle disse tre punktene, men for vår del er valgene er nøye vurdert og gjennomtenkt. Om det ikke nødvendigvis er så lønnsomt i kroner og øre, ser vi på mer tid med barna, bedre plass og logistikk som en investering i familien.

2020 kommer altså ikke til å gå inn i historiebøkene som tidenes beste spareår, men sparing er en langsiktig aktivitet som må tilpasses livets sesonger. Det viktigste er å alltid spare noe, om så spareraten varierer. For 2020 har vi satt oss følgende mål:

  • 120 000 kroner i fond
  • 100 000 i BSU 2.0
  • 20 000 i crowdfunding

Har du noen mål for det nye året? Skriv gjerne en kommentar nedenfor!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *