Å dele hus med en supersparer

Jeg følger en hel del supersparere på Twitter, og mange av dem har i likhet med meg selv ektefelle eller samboer, og gjerne barn i tillegg. Når man er en del av en familie og har bestemt seg for å brette opp ermene og spare hardt, innebærer dette også at hele familieøkonomien påvirkes, og man er avhengig å ha ektefellen eller partneren med på laget. Man kan naturligvis har separat økonomi i et parforhold, men uansett er den andres verdier, forbruk og livsstil noe man må forholde seg til.

For min egen del har både jeg og kona alltid hatt et relativt beskjedent forbruk, men vi hadde først et ganske forskjellig syn på sparing, investering og økonomiske fremtidsplaner, noe som måtte forenes når vi ble en husstand med felles økonomi. Her er mine enkle fem tips for supersparere som ønsker å gjøre sin bedre halvdel til en litt mer sparefrelst:

1. Kunnskap

Alle tema blir mer interessant når man allerede har en viss kunnskap om temaet. Begreper som styringsrente, sjømatindeks og portefølje assosieres med noe dørgende kjedelig om man ikke har noe knagger å henge det på. Man begynner naturlig nok ikke med de tyngste temaene, men hva med å forklare hvorfor penger taper seg på sparekonto eller hvorfor boliglån er billige om dagen? Her i gården har kunnskapen økt betydelig hos fruen de siste årene, og interessekurven har steget i samme takt!

2. Har du et fancy regneark? Vis det frem!

Visualisering er som regel et godt pedagogisk virkemiddel. Er du en hardbarka supersparer, har du kanskje et eller flere regneark av typen økt netto formue de siste år, eller hvor mye raskere du betaler ned boliglånet ved å betale inn litt ekstra i måneden. Å se at tallene går den rette veien er alltid motiverende, også for en nybegynner innen sparing.

3. Ha et sparemål!

Kanskje det viktigste punktet på listen. Jeg har ikke gjort noen vitenskapelig studie, men jeg har en teori om at grunnen til at så mange syns sparing er kjedelig, er at de ikke har noe mål for sparingen. Hva er familiens drømmer? Er det å kjøpe sin første bolig, pensjon, ferieleilighet i Spania, eller rett å slett økonomisk uavhengighet i ung alder? Sett deg et mål for hva dere ønsker å oppnå, og hvordan målet skal gjennomføres. Her er regnearkene jeg snakket om i forrige punkt et glimrende hjelpemiddel.

4. Gå gjennom nettbanken og finn sparepotensialer

Nå er det ikke meningen at du skal sette opp en tavle ala den i Luksusfellen og stille din bedre halvdel til veggs, men en gjennomgang av hva pengene på kortet har gått til, har gitt mang en oppvekker. Den klassiske dagligvareposten er ofte et utsatt område for overforbruk.

5. Feire de små seirene

Sparing er som regel et langtidsprosjekt, og motivasjonen vil svinge opp og ned over tid. Det lønner seg sjelden å starte løpet hardt ut og gå lei etter en måned. Sparingen må være bærekraftig, og alle parter må være villige til å holde seg til det forbruket som er budsjettert med. Å spare 1000 kroner/mnd i fond i 20 år, er bedre enn 5000 kroner/mnd i tre måneder. Finn ut hva som er viktig for dere, og prioriter deretter. Er en bedre middag i måneden viktig for dere? Kjør på, det finnes tusen andre måter å spare penger på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *