Bli mer effektiv!

Å bli mer effektiv kommer ufattelig god med i hverdagen, enten du skal studere, trene, jobbe eller bygge formue. At du sitter lenge på jobb eller studiestedet ditt betyr ikke at du får gjort mer enn de som sitter en vanlig arbeidsdag. Her kommer 7 konkrete råd for å blir mer effektiv:

1. Slett alle notifikasjoner på telefonen

Du blir stadig avbrutt av å sjekke telefonen for unødvendige varsler som stjeler overraskende mye tid uten at du legger merke til det en gang. Facebook skriker at du har et minne fra 6 år siden, og en eller annen «har lagt ut en historie for første gang på en stund» på Instagram. Hvor mange ganger har dette vært nyttig informasjon? Telefonen kan sjekkes i pausene som du selv setter av tid til.

2. Dropp multitasking

Å gjøre flere ting på samme tid gir en illusjon av at du er effektiv. Du må vel få gjort mye da? Multitasking gir en falsk opplevelse av at du får gjort mye fordi du gjør flere forskjellige ting på kort tid. Du må vel få gjort mer da? Flere studier viser at dette ikke er tilfelle, og det gjør tvert imot alt mindre effektivt. Gjør èn ting av gangen, og fortsett med neste oppgave etterpå.

3. Planlegg pausene dine

Alle trenger pauser, men skal du være effektiv, bør du planlegge pausene. Mye tid kan gå bort i uplanlagte pauser med pratesyke kollegaer eller nettaviser, sosiale medier og utallige andre distraksjoner. Sett deg konkrete tidspunkter for når du skal jobbe, og når du skal ha pause. Et eksempel kan være 30 minutter jobb, og deretter 10 minutter pause.

4. Skriv lister med det du skal gjøre

Lag en liste med oversikt over hvilke oppgaver du skal gjøre. Da er det mye lettere å få oversikten for å kunne prioritere tiden du har avsatt til å jobbe. Å kunne stryke fullførte oppgaver føles godt!

5. Kle deg som normalt, selv om du har hjemmekontor

Merkelig tips tenker du? Ja, men det har faktisk med vanene dine å gjøre. Har du hjemmekontor eller skal jobbe i helgen, dropp å jobbe i pysjen. Da setter du deg selv i «jobbmodus», og da er du mer effektiv enn om du er i «frimodus».

6. Ha god døgnrytme

Riktig døgnrytme og nok søvn er essensielt for å være fokusert på arbeidsoppgavene du skal utføre. Man er som regel mest effektiv på morgenen, så planlegg gjerne de tyngste arbeidsoppgavene mellom 09 og 11.

7. Skaff deg en arbeidsstasjon

Det kan være fristende å sitte og jobbe på en travel cafè eller i kjøkkenbordet hjemme. Problemet er bare at det er tusen ting som kan distrahere deg fra full konsentrasjon. Det optimale er selvfølgelig eget kontor hjemme, hvor du kan trekke deg tilbake og fokusere på det du skal fokusere på, men soverommet kan fungere bra det også.

Les også: Ta kontroll over dine økonomiske uvaner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *